среда, 24. јун 2015.

Савети за препланули тен


Лето је почело, већина нас жели да има плеплануо тен. У данашњем посту ћемо објаснити како да негујете вашу кожу пред сунчање и како да подстакнете стварање пигмента меланина који је задужен за добијање савршено препланулог тена. Да напоменем не могу сви да поцрне зато постоје параметри којима се одређује фототип коже. Имамо четири фототипова коже а то су:су:
  •  фототип 1 - на сунцу увек горе и никад не потамне (то су углавном  риђе особе светле пути)
  • фототип 2 - на сунцу често горе и мало потамне (то су углавном плаве особе светле пути)
  • фототип 3 - на сунцу ретко горе и добро потамне  (то су особе смеђе косе тамније  пути)  
  • фототип 4 - на сунцу никад не горе увек потамне (медитерански тип то су тамније особе маслинасте пути)



Нега коже

Јако је битна хидратизација. Да бисте очували препланули тен  што дуже битна је хидратација коже а то подразумева бар два пута дневно да наносите хидратантну крему на цело тело и тако ћете успорити сушење и перутање коже. Такође јако је битно да не радите пилинг пред одлазак на море где се кожа излаже сунцу, нити после летовања у периоду док је кожа препланула под утицајем сунчаних зрака јер излагање коже сунцу, посебно у комбинацији са купањем у сланој води, доводи до спонтаног (биолошког) пилинга коже.  

Исхрана

 Поједино поврће може повољно да утиче на тамњење коже као што је шаргарепа која је богата бета каротеном, парадајз је права ризница ликопена који спречава опекотине и оштећење ћелија коже, броколи је богат витамином А који обнавља кожу и освежава изглед. 


Редовно наношење креме за сунчање са одговарајућим заштитним фактором, током сунчања, не само што ће вашу кожу штитити од негативних утицаја  сунчевих зрака већ ће и кожи дати потребну влажност и мекоћу неопходно за здраво и равномерно тамњење. 

Такође осим сунчања до препланулог тена можете доћи и другим путем у виду крема и спрејева за  самопотамњивање и соларијума. О томе ћемо све у следећем посту.

Оно што је једнако битно и чега се треба обавезно придржавати јесте и временска мера сунчања. Да бисте били задовољни теном, потребно је да до њега долазите постепено, сваког дана по мало. Свако претерано излагање сунцу може дати контра ефекат и изазвати нежељене последице на кожи, у виду опекотина и флека које ће изгледати нимало допадљиво, и самим тим покварити ваш тен.



      :Аутор
Сара Рађен

Нема коментара:

Постави коментар