субота, 25. јул 2015.

Зашто је важно читати књиге- 6 СПОСОБНОСТИ КОЈЕ СТИЧЕМО ЧИТАЊЕМ





Кажу да када имаш књигу поред себе никад ниси сам. И свако ко често чита и воли књиге зна да је то тачно. 
Књига нам углавном служи за разоноду, али често док читамо нисмо ни свесни да док седимо опуштени и уживамо у читању стичемо разне способности.



1. БОГАТИМО РЕЧНИК
Читањем учимо нове речи као и њихово значење. Прва и основна способност коју стичемо.

2. ПОБОЉШАВАМО СПОСОБНОСТ КОМУНИКАЦИЈЕ
Ово настаје као резултат претходне ставке коју сам навела. Дакле, када нам је речник обогаћен и наша комуникација се самим тим диже на виши ниво. Наравно из свега тога произилази и следећа способност, а то је...

3. УЧИМО ПРАВИЛНО ДА СЕ ИЗРАЖАВАМО
Читањем често упијамо, што свесно- што несвесно, како би требали да се изражавамо. Као и то које речи, које се не користе у свакодневном говору, можемо употребити у разним ситуацијама и које су то ситуације. 
Наравно, познати су вам сигурно људи који су неку такву реч чули негде па је "гурају" свуда и где јој јесте место и где није...додуше- више тамо где није...а онда је промене по свим могућим падежима, родовима, лицима и бројевима...без обзира ако та реч није баш толико "променљива". То пре свега раде људи који нису прочитали више од "Црвенкапе" и "Три прасета" , а наравно желе да делују паметно и начитано. 
Због тога је јако битно да знамо где се која реч употребљава и на који начин.

4. УЧИМО ПРАВОПИС
Ово је још једна у низу битнијих способности. И верујте ми свако ко годишње прочита бар 5 књига неће написати НЕЗНАМ или НЕМОГУ, никада вас неће питати "ЈЕР си добро?" или "ДАЛИ БИХ хтела/хтео да одемо на кафу?".
То су неке основне ствари које би требале да се знају из основне школе. Нажалост не знају их сви али они који читају често-знају 100%!

5. СТИЧЕМО ВЕШТИНУ АНАЛИЗИРАЊА
Док читамо, стичемо способност да стварамо своје мишљење о разним ликовима, догађајима. Добијамо вештину да анализирамо разне ситуације и уђемо у саму срж неког проблема. Такође, ово доводи до тога да стичемо још једну јако битну способност као што је:

6. ДА ПРЕТХОДНУ СПОСОБНОСТ (вештину анализирања) ПРИМЕНИМО У СВОМ ЖИВОТУ
Доношење тешких одлука у битним ситуацијама, разни догађаји који нас стрефе онда када се најмање надамо, ситуација у којој треба да преломимо...то су ствари које задесе сваког човека и само је питање како ћете се односити према неком проблему и како ћете га решити. То не значи да ако је ваш омиљени лик из неке књиге поступио на одређен начин, да исто тако и ви треба да поступите...наравно да не! Али управо овде долазимо до тога да нашу вештину анализирања применимо на нашу животну ситуацију у којој се налазимо.



Ово су најосновније и најбитније вештине које нам читање "поклања". За њих не треба ни мало труда и напора, стварају се саме... Оно што треба да урадите је само да узмете књигу у руке и почнете да читате! 


Аутор:
Марија Милинковић

Нема коментара:

Постави коментар